četrtek, 2. oktober 2014

ZELJE

Zelje je v kulinariki zelo prilljubljeno. Največkrat uporabljano kislega za pripravo enolončnic in prikuh.

Ko ima zelje čvrste glave, ga lahko začnemo pobirat. Pobiramo ga zjutraj, ko je vsebnost sladkorjev v zelju najvišja, kar mu da najboljši okus. Oblomimo mu le umazane liste. Glave shranimo v hladnem zračnem prostoru, kjer se obdržijo dober mesec.


Za kisanje vzamemo primerno težke, čvrste glave. Zribamo jih in polagamo v posodo plast za plastjo. Vsako plast posolimo in potlačimo. Soli naj bo le 1%. Ko posodo napolnimo jo pokrijemo s prtićkom ožetim v slani vodi. Nanj položimo pokrov in obtežimo. Sok mora stopiti čez pokrov. Kisamo na sobni temperaturi, Vsak dan odstranjujemo smetanasto prevleko kvasic, ki se naredi na vrhu vode. Kisanje traja približno tri tedne. Če ćelimo bol kislo zelje, ga kisamo dlje. Potem ga postavimo v hladnejšo klet, da zaustavimo kisanje ali pa ga konzerviramo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar