ponedeljek, 6. oktober 2014

BUČE ZA ZIMO

Zimske buče so različnih barv, oblik ter okusov in se odlično skladiščijo. Če so pravilno skladiščene jih jemo lahko še marca. Iz njih pripravljamo juhe, prikuhe, glavne jedi pa tudi sladice.

Zaradi obilnega deževja so letos zelo lepo uspevale. Zdaj jih moramo še pobrati. Ko so zrele izgubijo nekaj sijaja. Lupina mora biti dovol čvrsta, da zdrći lahek pritisk z nohtom. Pobrati jih moramo pred prvo slano oziroma preden se temperatura spusti pod 4°C. Plodove odrežemo tako, da se jih drži še 5 cm dolg pecelj. Če se ta odlomi lahko bušo napade gniloba. Pobiramo jih v suhem in sončnem vremenu.

Včasih so buče shranjevali na skednje med seno. A novejše tehnologije so prispevale k temu, da je večina sena sedaj v balah, kar pa ne pride v poštev. Za shranjevanje moramo poiskati hladen (med 10 in 15°C) prostor, vlažnost pa naj bo okoli 60%. Da bi se buče dlje obdrćale jih lahko premažemo z 10% raztopino belila.



Ni komentarjev:

Objavite komentar