četrtek, 8. januar 2015

DOMAČA SVINJSKA MAST IN OCVIKI

Svinjsko mast in ocvirke uporabljamo pri cvrtju jajc, pečenju krompirja. Z njo zabelimo zelje, repo, ohrovt in podobno. Med prazniki so se moji gostje razveselili tudi pirinega kruha z ocvirki.

Priprava ocvirkov in masti ni težka, zahteva le malo potrpežlivosti. 

Svež, ohlajen špeh zrežemo na koščke ali pa jo zmeljemo. Z mrzlo vodo splaknemo posodo in vanjo nalijemo nekoliko vode, da se ocvirki ne primejo. Dodamo slanino in postavimo na štedilnik. Počasi cvremo in večkrat premešamo. Ocvirki morajo biti svetlorumeni, rjavi grene. Mast odcedimo in nalijemo v lončeno ali stekleno posodo. Ocvirke prav tako nadevamo v lončeno ali stekleno posodo. Če jih zalijemo z mastjo, so dlje obstojni. 
Če želimo imeti slano mast in ocvirke, špeh pososlimo in pustimo  tri dni, da se razsoli. Nato ga obesimo, da se odteče in potem zrežemo in scvremo.

Na naši kmetiji imamo na voljo nekaj masti in ocvirkov. Shranjeni so v literskih kozarcih kot prikazuje spodnja slika. Kdor prvi pride, prvi dobi naše dobrote. 



  

Ni komentarjev:

Objavite komentar