PRAZNIKI
Danes pred prazniki hitimo po nakupih in se jezimo, ker je povsod gneča. Marsikdaj zanje porabimo preveč našega dragocenega časa. Včasih ko ni bilo vsega na pretek so priprave na praznike imele poseben čar. Družina se je zbrala in so si razdelili delo. Gospodinje so pospravile po hiši, spekle potico in pripravile še kako drugo dobroto. Moški so postorili kar je bilo potrebno okoli hiš. Vsa družina se je zbrala pri krašenju novoletne smrekice in postavljanju jaslic.
Kmetje so si vedno sami priskrbeli vse dobrote. V ta namen so pred Božičem zaklali prašiča in izdelali salame, klobase, krvavice in podobno.
V današnjih časih so marsikje opustili izdelavo krvavic, čeprav so bile nekdaj zelo cenjene. Recept zanje vejo le še naše stare mame. Z namenom, da se tradicija prenese na mlajše rodove objavljam recept.
Sestavine:
- prašičja glava
- kri
- čebula
- ajdova moka
- sol
- poper
- meta
- prašičja glava
- kri
- čebula
- ajdova moka
- sol
- poper
- meta
Priprava:
Iz prašičje glave in vratu poberemo meso, ga skuhamo in zmeljemo. Prepražimo čebulo in ji prilijemo kri in juho v kateri smo kuhali meso. Primešamo meso in ajdovo moko. Začinimo s soljo, poprom in meto. S to godljo, ki ne sme biti ne preredka ne pregosta, napolnimo čreva in jih zašpilimo. Krvavice pol ure kuhamo na šibkem ognju. Ohlajene pečemo na vroči masti. Hranimo jih na hladnem.
Ni komentarjev:
Objavite komentar