četrtek, 6. avgust 2015

OSKRBA KROMPIRJA


Krompir je odcvetel, njegovi listi so začeli rumeneti. To je znak, da dozoreva. Takoj ko opazimo, da spodnji listi rumenijo, ga pokosimo. Če pustimo stebla rasti, se lahko gniloba in bolezni prenesejo na gomolje. Nekajkrat sem od vrtičkarjev slišala, da krompirja niso pokosili in so ob kopanju pobrali veliko gnilih gomoljev. Krompirjevco nato pograbimo in jo lahko damo na kompost. Vendar pa zaradi možnosti prenosa bolezni priporočam, da jo sežgete. Gomolji naj po košnji ostanejo še nekaj dni v zemlji, da se jim koža utrdi. Ko ga izkopljemo ga spravimo v hladno klet. Čez kak mesec ga skrbno pregledamo in odstranimo nagnite ali bolne gomolje. Če opazimo, da se nam je v kleti povečala gniloba, krompir posujemo z apnom. To bo zaustavilo širitev gnilobe. Ob uporabi pa krompir dobro operemo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar