OBIRANJE FIŽOLA
Marsikdo jamra, da letos nima fižola. To je posledica sušnih obdobij. Fižol potrebuje vlago ob cvetenju in rasti strokov. Zahvaljujoč neomejeni rabi vode iz akumulacijskega jezera, je naš pridelek zelo dober. Zgodnje sorte fižola zelo lepo zorijo in jih že obiramo. Ostalim sortam bo dež v tem tednu dobro del in bo pridelek lepši.
Suhe stroke fižola je najbolje obirati ko so še malo rosni. Če so preveč suhi, se ob prijemu drobijo in lahko se izgubi veliko zrnja. Stroke izpostavimo soncu za kak dan, da se lažje luščijo. Oluščen fižol sušimo nekaj dni, potem ga postavimo v zmrzovalnik za štiri dni. S tem propadejo vsi zajedalci s suhega fižola. Potem ga shranimo v suh prostor. Dobro se obnese, če suh fižol shranimo v steklenih kozarcih ali v vrežkah za živila. Zrnje, ki ga odberemo za seme, tudi zamrznimo. Njegova kalitev bo boljša.
Ni komentarjev:
Objavite komentar