PRIPRAVA TAL
Z njiv in vrtov smo pobrali večino pridelkov. Zdaj je čas, da odstranimo še stebla plodovk, fižola in neuporabne dele ostalih rastlin in pelvelov. Te stvari damo na kup in sežgemo. Marsikdo bi vprašal zakaj ne damo ostankov na kompost. Letošnja sezona je bila zdravstveno zelo naporna. Če ne sežgemo ostankov, bomo bolezni prenesli v naslednje leto.
Priporočljivo je, da v tem času vsake štiri leta naredimo analizo prsti. Preprost komplet za testiranje prsti dobimo v vrtnarskih centrih, pokažejo nam kislost. Če pa želimo bol natančno analizo, pošljemo vzorce zemlje v laboratorij. Kislost prsti merimo s pH lestvico; pH med 1 in 7 je kisel, pH med 7 in 14 je bazičen, pH 7 pa je nevtralen.
Če so tla preveč kisla jim dodamo apno. Nižanje pH v bazični prst ni praktično. Če pa veste, da je prst bazična, dodate gnojilo, ki vsebuje mikroelemente.
Strukturo prsti izboljšamo tudi z dodajanjem organskih snovi. Vlaknast material razbije glineno prst in vzpodbuja delce prsti, da se držijo skupaj in izboljšajo izsuševanje. V peščeni prsti deluje kot goba, ki vpija in zadržuje vlago. Prisotnost deževnikov v veliki meri izboljša strukturo prsti.
Ni komentarjev:
Objavite komentar