torek, 16. september 2014

SHRANJEVANJE ČESNA IN ČEBULE

Česen in čebula sta bila pobrana v juliju. Ob izkopu smo ga na hitro posušili na njivi. Potem smo ga otrebili in zložili v gajbice. Postavili smo jih pod nadstrešek, kjer je velika pretočnost zraka. Tam se nam je do konca posušil. S takim načinom sušenja zaustavimo razvoj bolezni, ki jih letos ne manjka. Sedaj je čas, da pridelek še enkrat pregledamo in sortiramo. Ves česen, pri katerem kakšen strok trohni odstranite in porabite prej. Pri čebuli pozorno preglejte del kjer je izraščalo steblo. Tam začne najprej gniti. Potem ju shranimo v suh in hladen prostor. Za česen je značilno, da se lepo obdrži pri temperaturi okoli 0°. Lahko tudi enkrat zmrzne. V pretoplem prostoru začneta čebula in česen hitro odganjati, v vlažnem prostoru, pa hitrje gniti.


Za česen, ki ga nameravamo imeti za seme, priporočam razkuževanje. Stroke za 10 minut pomočimo v pripravek iz lisov hrena ali pripravek iz sode biikarbone.

Ni komentarjev:

Objavite komentar