četrtek, 21. maj 2015

ŠPARGLJI

Pri nas postajamo veliki ljubitelji špargljev. Ugotovili smo, da je ta hip na tržišču veliko špargljev, a le malo dobrih s pravim okusom. Tisti, ki prihajajo iz industrisjke pridelave imajo le izgled šparglja, okusa pa ne.  

Ob prebiranju literature smo ugotovili, da je gojenje zelenega šparglja preprosto. Zato smo se dločili, da pripravimo nasad za lastne potrebe. Za nasad smo izbrali sončno parcelo, kjer so tla dobro prepustna in kakovostna, površina pa ni zapleveljena s trajnimi pleveli. Naredli smo 40 cm globok jarek in s širino 40 cm. Na dno jarka smo dali gnoj (lahko tudi humus) in nanj položili narobe obrnjeno travno rušo. Dodamo še nekaj zemlje in že lahko sadimo. Če vzgajamo nasad iz enoletnih korenin, je to potrebno storiti v marcu ali aprilu. V maju in juniju pa šparglje sejemo na prosto.

Mi smo šparglje sejali marca v zaprtem prostoru. Na prvi vznik smo čakali tri tedne. V mesecu dni od vznika so rastline razvile eno steblo. Sedaj pa se tu pa tam že pojavlja tudi drugo. Na prosto jih nameravamo presaditi konec maja.

Ob presajanju pa moramo biti pozorni, da jih ne zasujemo preveč. Ob vsakokratni obdelavi nasada jarek postopoma zasujemo. Dokončno ga bomo zasuli šele tik pred zimo. Takrat bomo porezali dozorele nadzemne dele špargljev.

Nasad moramo redno okopavati in zalivati v sušnih obdobjih.




Ni komentarjev:

Objavite komentar